Pierś z kurczaka w sosie szpinakowym z zapiekanymi ziemniaczkami
Składniki na obiad dla 6 osób:
-Szpinak 400-500g może być i świeży i mrożony
-Pierś z kurczaka
-Śmietana wystarczy mała 18 %
-Ser żółty 30 dkg
-3 pomidory
-Cebula
-Czosnek
-Przyprawy (przede wszystkim sól i pieprz, inne wedle własnego uznania)
-Odrobina masła i oleju
-Ziemniaki.
Wykonanie:
Kroimy cebulę czosnek w drobną kostkę,
W tym samym czasie na patelni z odrobiną masła rozmrażamy szpinak, następnie (po rozmrożeniu szpinaku) dodajemy do niego cebulę i czosnek. Dusimy pod pokrywką ok 10 minut.
W międzyczasie kroimy w paski bądź kostkę umytą pierś z kurczaka i podsmażamy na oddzielnej patelni.
W wolnej chwili obrane wcześniej ziemniaki stawiamy na kuchenkę i doprowadzamy do zagotowania.
Ze śmietany, soli, pieprzu i innych przypraw tworzymy sos, Mieszamy dokładnie i dodajemy do szpinaku. Doprowadzamy do zagotowania. Wszystko dokładnie mieszamy.
Kroimy pomidory w kostkę i wrzucamy na patelnię do szpinaku.
Kiedy ziemniaki się zagotują wstawiamy je do piecyka, odpowiednio doprawiamy (sól obowiązko, można dodać vegetę, majeranek, bazylię bądź zioła prowansalskie) i opiekamy, doprowadzamy do zarumienienia. Tak od 15- 20 minut.
Kiedy pierś zarumieni się doprawiamy ją do smaku, także szpinak.
Można dodać od razu sos do mięsa. Jednak ja zrobiłam to dopiero po nałożeniu na talerz.
Mamy już gotowe mięsko
i sos szpinakowy.
Danie możemy posypać żółtym serem (startym na tarce) i ozdobić pomidorem.
Wyjmujemy ziemniaki z piecyka, układamy na talerz, następnie pierś i polewamy sosem szpinakowym.
I gotowe!
Tak prezentuje się w pełni skończone danie główne na obiadek:
Mogę również zaproponować bardzo szybki deser, kisiel owocowy + budyń, można dodać do tego owoce. Szybko, smacznie i zdrowo, polecam! :)
SMACZNEGO! :)
A na koniec chciałam zaprezentować Wam prezenty, które zakupiłam w tym roku dla moich bliskich na Święta Bożego Narodzenia:
Miłej niedzieli! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz